ONGESLAGEN STATUS DUURT VOORT

 

Wartburgia 35+1 – JOS Watergraafsmeer 35+ 1     1-2 (1-0)

 

30 oktober 1970 is een gedenkwaardige dag in de voetbalwereld. Dat is de dag dat Johan Cruijff voor het eerst het shirt met nummer 14 aantrok. “Gerrit, houd jij “9” maar, je hebt het goed gedaan tijdens mijn blessure” hoorde Gerrie Muhren de grootmeester zeggen. De rest is geschiedenis.

51 jaar later mochten de oude gladiatoren van JOS Watergraafsmeer proberen ook aan de overkant van de sloot ongeslagen te blijven. Het “andere” team van Wartburgia, waar in het verleden zelden van geworden werd. Niet omdat ze beter kunnen voetballen, in tegendeel. De ploeg is ongeorganiseerd en spelen al jaren met zijn twaalven. En die twaalfde man is niet het publiek. De 12e man heeft een zwart shirt aan, maar assimileert moeiteloos tussen de studentikoze, humorloze neo-Amsterdammers.

JOSW dat de laatste weken steeds aardig speelde, compact met een hoge balcirculatie had hier vandaag duidelijk moeite mee. De eerste 20 minuten was het onrustig de bal in de ploeg houden was lastig. Wartburgia had een paar aardige spelers in de gelederen, maar konden niet echt gevaarlijk worden al waren ze aanvankelijk de bovenliggende partij. JOSW kreeg eigenlijk maar één echte mogelijkheid, maar Arthur zag zijn in inzet voorlangs gaan. Na 20 minuten kreeg JOSW meer vat en hing een openingstreffer in de lucht. Arthur werd opnieuw in stelling gebracht en binnen de beruchte wijze bruut in de rug gelopen. De scheidsrechter keek even de andere kant op en zoals zo vaak, sloeg Wartburgia direct in de counter toe. Kort daarna viel Fred uit, toen hij van heel korte afstand een bal snoeihard in zijn borstkas kreeg. Het enige wapenfeit voor de rust was een vrije schop van Ron. De bal leek in de kruising te verdwijnen, maar de doelman van Wartburgia wist nog net een handje erachter te krijgen, zodat er slechts een corner werd verdiend.

Na de rust wat omzettingen, omdat ook Ronald en Theo niet verder konden. Waar het begin van de tweede helft zich kenmerkte door een paar pittige overtredingen over en weer, kreeg JOSW meer overwicht en kwam het combinatiespel terug. Even hield het uitvak zijn adem in, toen Paul een tien minuten straf aan zijn broek kreeg voor een betrekkelijk onschuldig vergrijp. Maar ook met het tijdelijk tiental bleef de organisatie intact. JOSW stopte steeds meer energie in de wedstrijd. Richard was dichtbij de gelijkmaker en ook Arthur had een uitgelezen kans om de bal van dichtbij binnen te koppen, maar zijn fraaie snoekduik leverde een hoge waardering op, maar geen treffer. De tijd kroop verder en verder, de druk werd steeds groter. Uiteindelijk onderschepte Stephan een aanval en speelde direct met zijn chocoladerechter de bal in op Frits. Arthur mocht weer diepgaan en dit keer was de topschutter wél succesvol en trok de stand gelijk. Opnieuw leek JOSW af te stevenen op een puntendeling, terwijl het echt meer verdiende. Bijna stond het nog met lege handen, maar een onnavolgbare redding van Chris hield JOSW op de been. Kort voor tijd werd Arthur opnieuw diep gestuurd en verscheen hij alleen voor de doelman. Dit keer werd er geen buitenspel gevlagd en gefloten, maar ten einde een goal te voorkomen schoffelde de voorstopper van de buren Arthur genadeloos neer. Arthur kon de bal al vallend nog wel liften maar het fluitsignaal en de tien minutenstraf bleef uit. Gelukkig was Mo attent en prikte de bal In het verlaten doel. Zo kreeg JOSW alsnog wat het verdiende. De ongeslagen status bleef ook in het vierde duel overeind en 3 kostbare punten werden bijgeschreven. Zo wipten we over de tegenstander heen naar een nette 5e plek. Deze overwinning smaakte extra zoet, omdat er echt tot de bodem werd gegaan. Collectief een uitstekende prestatie. Daarom werd snel het eigen honk opgezocht en een kleine versnapering genomen op de overwinning. Positieve ontwikkeling naast het veld was de terugkeer van Martin Visser, die al snel op de been is na zijn knieoperatie met naast hem Martin Eijlers, die terugkwam van een Spaanse stage. Omdat de veteranen van Valencia te lang aarzelden heeft laatstgenoemde zijn verblijf bij JOSW maar weer verlengd…