• Verslag RCZ VET-JOSWGM VET

  DE PUNTEN ZOUDEN HOE DAN OOK IN ZAANDAM GEBLEVEN ZIJN

   

  RCZ vet – JOS Watergraafsmeer vet 1 4-2

   

  Het maakte niet uit. Onze vriend in het fluorescerend geel was van huis gegaan met gedachte, dat wat er ook gebeurde, zijn ploeg zou winnen. Hij was geblesseerd en zou zich nuttig maken op de fluit. Hij had de pest in dat hij niet kon spelen. Hij wist al dat hij zijn momentjes zorgvuldig zou kiezen. Het eerste half uur was hier niet van te merken. Niet nodig ook want de Zaankanters waren weliswaar niet de betere ploeg, maar kregen in een vermakelijk duel de goals op een presenteerblaadje. Al na een kwartier stond het 2-0. De eerste door een snelle uitval na onnodig balverlies op het middenveld en te ruim dekken in het centrum en nog nauwelijks bekomen van de onverwachte achterstand kopte Ludo een hoekschop achter zijn eigen doelman. Sinds hij met Janine overhoop ligt is de verdediger wat onfortuinlijk… Maar zo liep JOS W wel achter de feiten aan. Kort voor de tegengoals had Ronald de openingstreffer op zijn schoen maar de bal viel precies tussen zijn linker en rechterbeen in, waardoor de lob niet uit de verf kwam. Toch kwam JOSW snel terug in de wedstrijd. Ron stuurde Arthur de 16 meter in en zijn inzet kwam via de doelman voor Ronald voeten, die van dichtbij raak schoot. Een minuut later redde de uitstekende doelman van RCZ 2 maal onnavolgbaar. Eerst op een prima vrije schop van Roland, die hij uit de hoek tikte en voor de inglijdende Ron corner kon tikken. Daarna op een rake kopbal van Ron die een corner in de benedenhoek knikte. Of de bal voor de lijn gepasseerd was, was niet duidelijk maar de scheidsrechter schudde gedecideerd van nee en had het beste zicht op de situatie. Geen protesten nog, maar het was wel het sein voor de Pierluigi Collina Look-a-like om even voor de rust de marges te gaan herstellen. Zat de zuurpruim een paar weken geleden nog vloekend in zijn woonkamer te mopperen op de strafschop die De Ligt voor vermeend hands tegen Duitsland, zag hij nu zijn kans schoon om gelegenheidsaanvoerder Appie een oor aan te naaien. Op het zware veld dat in 1894 voor het laatst gemaaid was stuiterde de bal soms op de gekste manieren op. Zo kreeg Appie op de punt 16 de bal ongelukkig tegen de arm aan. Geen doelkans, geen gevaar maar wel een strafschop. En als zelfs Appie protesteert weet een buitenstaande genoeg. Dit wás zo een naaimoment. De strafschop verdween op fraaie wijze achter Romario en tot overmaat van ramp viel er nog een goal binnen vanuit een hekschop en opnieuw was het hoofd van Ludo hier bij betrokken via de paal en de rug van een RCZ-er viel de bal buiten bereik van Romario in het zijnet, voor de Zaankanters aan de juiste kant van de paal. 1-4 rust en een katterig gevoel, want ieder duwtje van JOSW werd bestraf, terwijl dat andersom niet gebeurde.

  Na de rust eigenlijk hetzelfde spelbeeld tot de dubieuze strafschop. Arthur werd letterlijk met handen en voeten de weg versperd, maar geen respons. JOSW (maar ook RCZ zelf) maakte de scheidsrechter op correcte wijze duidelijk dat zijn manier van fluiten niet bijdroeg tot een plezierige middag. Toch werd RCZ niet meer gevaarlijk en was het eenrichtingsverkeer. De druk werd beloond, want toen Roland een vrije schop over de muur liftte, reageerde Arthur attent en half vallend deponeerde de doelpuntenmachine de bal in het net. JOSW maakte zich op voor een slotoffensief en dat leek zijn vruchten af te werpen. RCZ maakte een duidelijk handsbal, ongelukkig maar nog duidelijker dan die van Appie in de eerste helft. Een strafschop stond echter niet in het script van de arbiter.

  Uiteraard volgde het nodige commentaar, dat zich beperkte tot wat cynische opmerkingen. Zo van: “het was geen hands hoor scheids, hij had hem niet klem”.

  Nu ontstaat er een nieuwe tendens. Als de tegenstander te dichtbij komt dan stoppen we de wedstrijd. Dan kun je kiezen: We schrijven deze uitslag op en we lullen nergens òf we vullen in “gestaakt door jullie schuld”. Dan kom je terug voor 20 minuten met 3 punten in mindering en een boete voor de club… Je kunt er niets aan doen, want deze zuurpruim had er vanaf minuut één geen zin in en kan je dus maken of breken. RCZ wilde de wedstrijd uitspelen met een andere scheidsrechter, JOSW ook, maar de Markeerstift zat al aan een meter bier en maakte duidelijk dat hij het er in dat geval niet bij zou laten zitten. Voor JOSW het sein om het voorval maar te vergeten en de 3e helft op overtuigende wijze te winnen. We zullen dit thuis rechtzetten, dat staat vast.