• Verslag JOSWGM 35+-Portugal 35+

  KEN JE DIE MOP VAN DIE PORTUGEZEN DIE KAMPIOEN KONDEN WORDEN?

  JOS Watergraafsmeer vet. 1 – FC Portugal Amsterdam vet. 1  4-2 (3-0)

  De laatste wedstrijd van het seizoen, voorafgegaan door een trainingskamp in Valkenburg, was een pikant duel. Bij een ieder stond het uitduel nog helder op het netvlies. De vriendelijke Portugezen aangevuld met enkele licht ontvlambare Brazilianen werden toen zoek getikt en dwongen min of meer een puntendeling af door te dreigen met staken en onzinnige rode kaarten. Dit was voor de doorgaans zeer symphatieke “old soldiers” van JOSW een reden om er een schepje bovenop te doen. En dat lukte! De goede vorm van na de winter kwam ook nu weer volledig tot wasdom. Onder aanvoering van een ontketende Roland Claus werden de technisch vaardige tegenstanders naar achteren gedrukt. En als je dan ook nog Arthur Mul in de spits hebt lopen, dan wordt het zelfs voor de koploper een lastig karwei. Zoals vaker gezegd, JOSW in vorm kan nog van iedereen winnen, als het maar beseft dat de bal moet lopen en niet de spelers. Die hebben daar namelijk best moeite mee. Al snel lag de bal op de penaltystip. Arthur werd bruut van de sokken gelopen. Ondanks de recente misser was het logisch dat penaltykiller Appie Bouhali het klusje weer ging klaren. Maar Appie was door de ramadan duidelijk aangedaan en voor de tweede keer sinds mensenheugenis haperde het kanon. Intussen bleef JOSW vrolijk doorgaan, al moest Ramon Ensing (U leest het goed, de flamboyante aanvaller verdedigde het doel en in het mooie afkledende oranje, door de plotselinge koortsaanval van James) reddend op treden op een vlammend afstandsschot. De irritatie bij FC Portugal onderling nam toe en de Braziliaanse mafketel in de spits was alleen nog maar met de randzaken bezig. Arbiter De Kamps liet er echter geen gras over groeien en hield hem en zijn heetgebakerde maatjes keurig in het gareel. Hier en daar een corrigerend tikje van een Josser daargelaten… Er werd vooral goed gevoetbald en het plezier spatte er van af. Het was dan ook niet meer dan terecht dat dit in de score uitgedrukt werd. Op aangeven van Paul “Bombolino” Jongbloed tekende Arthur Mul voor de 1-0. Op uiterst koele wijze ging de bal onder de doelman door. Kort daarna herhaalde het tafereel zich en was het opnieuw de topscorer die het vonnis velde, dit keer op aangeven van Roland Claus. Kort voor de rust was Jan den Broeder attent, toen de Portugese doelverdediger een bal liet vallen na een te scherpe voorzet van  Lowie. Zo keken de bezoekers tegen een niet verwachte achterstand aan en leken de titelaspiraties met dit warme weer in de ijskast te kunnen.

  Na rust probeerde FC Portugal fel druk vooruit te zetten. JOSW vergat in die fase het compacte spel vast te houden en probeerde keer op keer de lange bal richting Arthur te hanteren. Dat betekende dat de middenvelders niet in hun kracht kwamen, maar wel onvoorwaardelijk bleven zwoegen. Achterin was Bombolino een rots in de branding, maar uiteindelijk bezweek JOSW onder de druk. Portugal verkleinde al snel de achterstand tot 3-2 en prompt kwam de hoop op de titel terug en daarmee de provocaties. JOSW zette wat posities om en de grip kwam terug. De combinaties ook. Een prachtige aanval over rechts kwam bij Arthur terecht en zijn voorzet werd door Ron Meijer ineens bij de eerste paal ingeschoten, maar de doelman stond precies op de goede plek. Daardoor bleef het spannend. De schoten uit de tweede lijn werden rustig geplukt door Ramon, die ook nog over een fraaie uittrap bleek te beschikken. Kort voor het einde leek de wedstrijd beslist, maar de treffer van Ron werd geannuleerd omdat arbiter De Kamps een overtreding van hem op de keeper bestrafte. Toen 7 minuten voor tijd de dieptepass van Arthur (een Ünüvarretje voor de kenners) Ron alsnog bereikte was het alsnog raak. In alle rust verdween de bal in het hoekje en was het Portugese verzet verbroken. Roland Claus kon het niet nalaten het gekke spitsje, die door Bombolino volledig uit de wedstrijd gespeeld was, even op het scorebord te wijzen. En in elke taal is de uitslag hetzelfde. AGB werd kampioen en JOSW sloot een wisselend seizoen na een matige start af met een goede reeks en uiteindelijk een plek in de middenmoot.

   

  Na afloop werden een aantal mensen in het zonnetje gezet. De technische staf, Martin Visser en Jan Wijngaard sr, die wekelijks alles in het werk stellen dat het de spelers aan niets ontbreekt. Kleding voor vóór, tijdens en na de wedstrijd, maar ook de versnaperingetjes. De arbitrage, André de Kamps, die altijd naar eer en geweten de wedstrijden in goede banen leidt, geassisteerd door Gerrit “daag” Blom en de laatste weken door Hans Nooijen. Ondergetekende werd ook nog in het zonnetje gezet. Een fraaie pen met inscriptie als dank voor de wedstrijdverslagen voor de website en Facebook. Helaas ontbrak het inktpatroon, waardoor iedereen iets langer op het verslag moet wachten.

  Zo zocht iedereen tevreden, moe maar voldaan de kleedkamer op en verzorgde John (Vita Patat) als sponsor een uitstekend Satébuffet, dat dit keer niet in de binnenzak van een colbert verdween.

  Weer genoten van een mooie zaterdag en een heerlijke groep liefhebbers. Tot volgend seizoen!